1) KENAPA LELAKI?
SENARAI TOP 10 MASTER CHEF OF THE WORLD (CULINARY) mengikut info dari : http://slickzine.com/food/top-10-master-chefs-world-culinary-worlds-delight/
1) Gordon Ramsay
2) Jamie Oliver
3) Anthony Bourdan
4) Paul Bocuse
5) Thomas Keller
6) Rocco DiSpirito
7)Wolfgang Puck
8) Emeril John Lagasse
9) Todd English
10) Charlie Trottle
My master tak rasmi aku, idola akulah...adalah the greatest hyper master chef 3 michelin star punya orang...siapa? Mr Gordon Ramsay lah! Aku suka dia...sebab dia straight to the basic cooking...dan terlalu sensitif dengan freshness, hygine atau kebersihan dan back to the basic cooking...dan sudah pastinya...kalau ada yg minat tengok HELL's Kitchen punya rancangan, baru tau dahsyat mana dia ni...kalau tak tahan kena maki...silap haribulan kepala kita yang kena masuk dalam fridge....
2) ANTARA SIHAT, KENYANG DAN LAZAT
Dari dia aku belajar..perkara yang penting sebelum masuk ke dapur...adalah BERSIH...kebersihan paling penting...dari tangan, kuku..sampai ke lantai, periuk belanga semua termasuk makanan adalah bersih! Ini aku suka...siapa suka kotor kan??Dapur macam sarang tikus...siapa yang sanggup masak...hui....
Konsep seterusnya adalah "kelazatan makanan bukan terletak pada perencah atau penyedap makanan, tapi dari FRESHNESS OF THE FOOD....yes...SEGAR...everything segar....ikan segar,daging segar, sayur segar...ini adalah keyword yang dia ajar.." aku suka yang ni..bila everything segar..., makanan automatik akan lazat..walau tak terer manapun kita memasak...ini konsepnya...TAK PANDAI MASAK PUN TAPI SEDAP...SEBAB...SEGAR!...:-)
Yang bab segar ni tak ada excuse...sebab kita adalah home cooking bukan bisnes comercial punya cooking...home cooking bukan macam masak di kedai makan perlu simpan dalam peti fross berminggu-minggu...so daku kena rajin pergi pasar...beli yang fresh saja...
3) SEMANGAT MESTI ADA, MINAT MESTI MAHU, EGO TOLAK KETEPI...
"An understanding of what food is and how cooking works does no violence to the art of cuisine, destroys no delightful mystery. Instead, the mystery expands from matters of expertise and taste to encompass the hidden patterns and wonderful coincidences of nature." -Harold McGee
Kalau nak...dapat. Kalau tak mahu...berhenti di sini sajalah...this is not about men or women...this is about
Yang bab segar ni tak ada excuse...sebab kita adalah home cooking bukan bisnes comercial punya cooking...home cooking bukan macam masak di kedai makan perlu simpan dalam peti fross berminggu-minggu...so daku kena rajin pergi pasar...beli yang fresh saja...
3) SEMANGAT MESTI ADA, MINAT MESTI MAHU, EGO TOLAK KETEPI...
"An understanding of what food is and how cooking works does no violence to the art of cuisine, destroys no delightful mystery. Instead, the mystery expands from matters of expertise and taste to encompass the hidden patterns and wonderful coincidences of nature." -Harold McGee
Kalau nak...dapat. Kalau tak mahu...berhenti di sini sajalah...this is not about men or women...this is about
888 Casino New Jersey - KSMH
ReplyDelete888 Casino New Jersey is open 24 충청남도 출장마사지 hours. No charges 영주 출장샵 are applied for casino tickets. 동두천 출장마사지 Guests 성남 출장마사지 are welcome. 7 Days Money Back. 파주 출장안마 Promotions and Deposit