Wednesday, October 9, 2013

INTRO 1: TENTANG DIRI

Tentang DIRIKU...

"DAKU CIPTAKAN BLOG INI SEMATA-MATA KERANA MAHU  MENGEMBARA DAN  BELAJAR ASAS MEMASAK DAN MENGENALI APA ITU DUNIA KULINARI. .."

Daku ini lelaki...minat bidang pengurusan atau management..sekarang ada diploma health and fitness dari Uitm Shah Alam..graduate tahun 2002....dalam cos tu ada blajar juga sports nutrition dan aku score subject tu..so basic tentang vitamin healthy food tu insyaallah ada dalam dirilah...masa kat U dulupun aku ada buat assigment ala2 tesis berkaitan tumbuhan herba.....so adalah benda2 berkaitan teori tu...arwah mama akupun minat benda2 kesihatan ni, dia selalu kumpul majalah, artikel pasai makanan dan penyediaan makanan berkhasiat dan sedap...so artikel tu ada pada aku sekarang untuk study sikit2lah untuk membantu aku untuk memudahkan proses belajar memasak ni...

 So...tak ada diploma in chef lah aku nih...bakery ke..atau ada apa-apa yang kena dengan dapur sekalipun...pegang senduk pun tak berapa reti...tapi minat untuk belajar masak dari A to Z tu memang dah terlalu lama ada sejak umur 10 tahun lagi...masatu aku pernah termakan telur lipas yang ada kat atas cucur bawang...aku ingatkan tepung cucur tu hangit..aiyeakkk....masatulah aku tekad nak blajar masak sendiri...ada masatu aku kunci jam 12 tengah malam...kadang jam 2 pagi sebab nak bangun belajar masak ke dapur..tabiat tu aku mula buat masa pindah ke rumah baruni dan masatu aku baru graduate dari Uitm lah.....rumah lama tak berani buat camtu sebab dapur masa tu di tingkat bawah...umurpun baru di peringkat sekolah rendah..seram...

...Walaupun mesti ada sekumpulan manusia pandang pelik lelaki suka memasak ni.....tapi bagi aku memasak ini satu pengetahuan sains...dari segi biologi kesan pengambilan makanan ..nutrition seperti vitamin..fizik seperti suhu api yang sesuai untuk memasak berbeza2 dengan bahan mentah yang diguna...ini yang buat aku tertarik...plus, aku nampak bidang memasak ni pun perlu ada kemahiran dalam bidang pengurusan...benda mencabar sebenarnya...kena tuntut disiplin tinggi, yelah...tiap hari kena cuci pinggan mangkuk,kemas dapur, pergi pasar to make sure bahan sentiasa segar...dalam bidang managementpun ada frame work tertentu kena ikut baru dikatakan profesional...home cooking pun macamtu jugak..how can u maintain memasak tiap2 hari selama 100 tahun umur kedepan tanpa terkeluar rasa malas, tak disiplin ke dsb? Betul tak?Tak semua sanggup maintain tahap profesional camni..sebab tulah orang kata...kalau nak belajar bidang pengurusan, nak kerja cara profesional..tak perlu start belajar di ofis...tapi DI DAPUR RUMAH!...kalau nak tahu...chef gordon ramsay income tukang masak macam dia usd 72 million per year..hanya dengan tahu pegang senduk jer..nampak kan...orang dapur, lelaki pegang periuk dapur je buat 72 million...interesting? Of course...:-)

"HOME COOKING...keep it SIMPLE"...istilah tu aku belajar....masak untuk 3 orang je..(daku 3 beranak...my wife and my son umur 5 tahun)...mudah...tapi ada art..ada sedapnya..dan yang penting, ADA KENYANGNYA...masak untuk kenyang dan untuk sedap...

My arwah mother paling tak suka serbuk perisa terutama ajinomoto...aku dibesarkan tanpa makanan beraji...so itu aku anggap sebagai TABOO bagi aku sekeluargalah...walaupun hakikatnya ada masa tu aku dan family mengketedarah makanan di kedai makan yang masukkan aji dalam masakan..hehehe

Arwah pesan pada aku masa dia ada lagi..never ever depend kepada penyedap makanan tiruan...! Makanan means health, health mean freshness of the food...kalau tak fresh, makan sedaptu takkan ada...so aku sahut cabaran ni...aku try belajar memasak...start dari sekarang...dari A...walaupun ada yang kata dalam sos tomato pun ada monosodium glutamat...tapi tak lah sampai benda tu satu main gredient aku dalam masakan...

For info...semua maklumat, resepi dalam blog ni adalah hasil experiment aku sendiri dan aku pinjam dari blog-blog lain, juga dari website lain untuk tambah pengetahuan aku ni... dalam proses untuk belajar memasak ni...so normal lah kalau ada yang terkhilaf tercacat celanya tu semua datang dari akulah...dan aku memang tak tahu memasak...tapi dalam proses nak tahu lah ni...so maaflah yer kalau ada resepi yang aku try buat adakalanya mengarut ..tapi taklah sampai tahap mengarut nak mixed sos tomato dalam air milo! Hehehe...so aku try belajar dan buat ikut logiklah juga yer...

1 comment:

  1. Terima kasih.banyak saya pelajari atas blog anda.bagus untuk saya yang mahu menjinakkan diri dalam bidang kerjaya masakan.

    ReplyDelete